skola2
Насловна Историјат Организација Колектив Ученици Кабинети Актуелности Школски календар Такмичења Екскурзије Контакт
Догодило се у нашој школи...
 
ФИЛМ О БРАНКУ МИЉКОВИЋУ
 
Поводом шездесет година од смрти Бранка Миљковића, ученици Паланачке гимназије са професорком Маријом Поповић направили су кратак филм о нашем песнику. Без великих претензија, трагали смо за симболима у видљивом. У томе, осетили каткад упливе невидљивог, са великим усхићењем, вођени чистом љубављу, налазили поетичке обрисе у свему што нас окружује. Отуда овај наслов "Бранко је ту", јер јесте и биће све док има нас који волимо његову поезију. Има нас који "слушамо песму"...
   
 
 
ВИРТУЕЛНЕ ПОСЕТЕ ВЕЛИКИМ ИТ КОМПАНИЈАМА
 
31.05.2021. Иницијатива ”Дигитална Србија” жели да окупи све наставнике и ученике ИТ одељења у Србији. Као прве у низу активности биће организоване виртуелне посете дигиталним компанијама како би се ученици, који су се већ определили за ИТ смер у гимназији, упознали са могућностима приликом избора свог будућег занимања.

У наредних месец дана, ученици ће имати прилику да виртуелно посете пет дигиталних компанија- Direct Media, Saga, Nordeus, 3Lateral, Microsoft Development Center Serbia, упознају се боље са њиховим радом, али и могућим каријерама у области ИТ-а. Ученицима ће бити укратко представљене компаније, као и одржана предавања на теме којима се ове компаније баве. Такође, ученици ће имати могућност да постављају питања запосленима и да тестирају своје знање кроз занимљиве квизове.

Ова активност обављаће се на Дискорд каналу на којем ученици могу наћи и низ занимљивих информација на теме из ИТ области. Наставницима и ученицима биће омогућено да на Дискорду креирају и своје канале и тако се још боље међусобно повежу.
 
ЛАРИНА ТРКА
 
22.05.2021. Ларина трка у Смедереревској Паланци
 
 
ОБЈАВА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ НИКОЛЕ ВУЧЕНА
 

Председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен на свом ФБ налогу 18.05.2021. је објавио:
"Све је требало да почне још у фебруару прошле 2020. године.
Због пандемије вируса Covid 19 сви пројекти које смо покренули, а везани су за реконструкцију школа, су стопирани. Пре неколико дана добили смо пројекат реконструкције Паланачке гимназије, који обухвата реконструкцију школе и изградњу новог дела, спортске хале, у склопу школе. Јуче јс одржан састанак са архитектом и закључак је да је све спремно за почетак.
Очекујемо расписивање јавног позива за извођење радова, и надамо се да ћемо у овој години јубилеја наше гимназије коначно почети са радовима.
Остаће аутентичан спољашни изглед стогодишње гимназије и радићемо један потпуно модеран објекат који ће бити оличење данашњег доба.
Паланка у ❤"
"Хвала Никола,
Паланачка гимназија и ја као директор школе смо поносни на тебе и на све у твом тиму који су допринели да се реализује овај велики пројекат и да се ускоро крене са радовима."- речи су директора Паланачке гимназије Драгана Јоковића

А ево како би наша школа требало да изгледа након реконструкције:

 
 
ФИЛМ О БРАНКУ МИЉКОВИЋУ

19.05.2021. Премијера кратко филма о Бранку Миљковићу. Радили су га ученици наше креативне радионице на челу са професорком српског језика и књижевности Маријом Поповић поводом обележавања шездесет година од смрти нашег великог песника.
 
 
ГОСТ ЈУТАРЊЕГ ПРОГРАМА ТВ ЈАСЕНИЦЕ- ДРАГАН ЈОКОВИЋ, ДИРЕКТОР ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

 
ОДРЖАН ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА УПИС У СПЕЦИЈАЛНО ИТ ОДЕЉЕЊЕ
 
09.05.2020. Данас је одржан пријемни испит за упис у трећу генерацију специјалног ИТ одељења. Интересовање ученика осмог разреда за ово одељење је било велико, спремали су се за пријемни у нашој школи почев од 20. фебруара- бесплатну припремну наставу држале су професорке математике Биљана Миловановић, Ани Николић и Лирика Маринковић. Као резултат доброг рада и ученика и наставника, са поносом можемо да кажемо да је 30 ученика положило тест што је још један доказ да смо из генерације у генерацију све бољи.
 
 
ПРОЈЕКАТ "MIND THE MIND"
 
Ментално здравље је тема која се дуго избегава у нашем друштву, а број људи који има ову врсту проблема из године у годину расте. Због страха према непознатом људи развијају неосновано, негативно мишљење - стигму, према особама које имају неки од менталних поремећаја. Поред самог здравстевног проблема, ове особе носе тежину стигме на својим леђима, и квалитет живота им је значајно (додатно) смањен. Како би друштво стало на пут овом проблему едукација је неопходна. Пројекат "Mind the Mind", чији је организатор ЕФПСА (https://www.efpsa.org/), бори се против стигме усмерена према менталним поремећајима кроз едукативне и интерактивне радионице намењене особама старијим од петнаест година. Овај пројекат се већ неколико година одржава у Србији и бележи велики успех, а ове године је чак седам радионица у трајању од по сат времена одржано у Паланачкој гимназији. Реализатор је била Емилија Јелић, бивша ученица наше школе а сада студент Психологије. Радионице су спроведене са великим успехом о чему сведочи изузетна заинтересованост ученика, као и њихови позитивни коментари након спровођења истих.
 
 
СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ ОБЕЛЕЖЕН У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

23.04.2021. у Паланачкој гимназији обележен је Светски дан књиге

 
 
ПОКРЕНУТА ЈЕ АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА ПОМОЋИ ЗА СТЕФАНА
 

Обавештавамо ученике и професоре да је покренута акција прикупљања новчане помоћи за нашег друга Стефана Радовановића, ученика трећег разреда.

Стефа болује од тежег облика мишићне дистофије "Duchenne". За терапију у наредном периоду му је потребно 14000 евра, а најхитнија је куповина апарата за дисање, који кошта 5000 евра. Тај апарат ће му олакшати дисање и искашљавање.

У холу школе ће бити постављена кутија у коју ћете моћи да убаците свој прилог а 23., 24. и 25. фебруара у центру града на тргу код фонтане биће одржан хуманитарни базар.

Свака помоћ је вредна и важна!

 
 
ГОСТ ЈУТАРЊЕГ ПРОГРАМА ТВ ЈАСЕНИЦЕ- ДИРЕКТОР ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ И ПРЕДСЕДНИК АКТИВА ДИРЕКТОРА ДРАГАН ЈОКОВИЋ
 
 
ОНЛАЈН СЕДНИЦА
 
У пандемији Корона вируса бринемо о здрављу и безбедности наших ученика и запослених. Једна од онлајн седница 17.11.2020.  
 
 
СТОГОДИШЊИЦА ПОСТОЈАЊА ГИМНАЗИЈЕ
 
31.10.2020. Сто година од оснивања Паланачке гимназије
 
 
 
© WEB Team Паланачке гимназије, 2021.