skola2
Насловна Историјат Организација Колектив Ученици Кабинети Актуелности Школски календар Такмичења Екскурзије Контакт
Догодило се у нашој школи...
 
ДАН ШКОЛЕ ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ
 
30. октобра 2019. год. Паланачка гимназија прославља свој 99. рођендан. У сусрет прослави века постојања можете пратити емисије у којима професор историје наше школе и некадашњи ученик Сава Самарџић интервјуише бивше истакнуте ученике и професоре.. кроз пријатне и опуштене разговоре сазнајемо како је Паланачка гимназија утицала на њивове животе и зашто им је остала у срцу

Век гимназије >>>

 
"КУЛ ЈЕ ДА ЗНАШ. ВРШЊАЧКОМ МЕДИЈАЦИЈОМ ПРОТИВ НАСИЉА"
25.10.2019. Кроз пројекат "Кул је да знаш. Вршњачком медијацијом против насиља" у Паланачкој гимназији је у петак 25. октобра реализована манифестација "Културом против насиља". Тим вршњачких медијатора осмислио је ову манифестацију кроз низ активности. Централни догађај уприличен је Свечаној сали школе где су се ученицима прве и друге године који похађају изборни програм Језик, медији и култура представили запослени у институцијама културе нашег града. Они су дали свој допринос у реализацији пројекта тако што су несебично са ученицима поделили своја искуства у вишегодишњем бављењу културом и упутили их у услуге које одређене установе културе пружају. Овом приликпм угостили смо: Павла Јозића, драматурга који ради у Паланачком позоришту; Стевана Мартиновића, историчара уметности на месту директора Народног музеја у нашем граду; Александра Николића, историчара-архивисту из Историјској архива Верослава Вељашевић; Ирену Поповић, професора српског језика и књижевности-директорку Градске библиотеке"Милутин Срећковић" и Александру Гедеон Станисављевић, сликарку, запослену у Галерији модерне уметности. У реализације ове манифестације подршку су пружили и ученици са изборног програма Уметност и дизајн, урадивши велики број креативних паноа који су били изложени у Свечаној сали. На почетку манифестације ученицима је представила госте супервизор Тима за вршњачку медијацију Ивана Лукић, а затим је једна ученица прочитала рад о култури који је написан на писменом задатку из српског језика на тему: "Књига оплемењује, надахњује и буди у нама доброту", затим смо уживали у надахнутим индивидуалним излагањима свих наших гостију из културних институција, а онда је уследио интерактиван разговор на тему културе, жеља и интересовања ученика када је садржај у установама културе у питању. По завршеној манифстецији ученици друге, треће и четврте године упутили су се са професорима у Београд, у Атеље 212 како би ову манифестацију употпунили гледањем представе Мрешћење шарана, по тексту Александра Поповића, а у режији Милана Нешковића. Ученици прве године Паланачке гимназије су неколико дана раније у Народном позоришту погледали представу Ожалошћена породица у режији Јагоша Марковића. Комплетна манифестација је протекла у пријатној атмосфери, позитивном расположењу и са жељом да се у школи много чешће приказују овакви садржаји, да се буди култура ненасиља и да вршњачко насиље буде потпуно замењено неким лепшим, племенитијим активностима.
 
     
     
 
О овом догађају извештавале су локалне медијске куће. Можете погледати снимке које су објавиле ТВ Јасеница и Паланка данас.
 
 
 
ОКТОБАР У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ


Пуно лепих догађаја ове недеље у Паланачкој гимназији!

Ученици прве године са професорима у посети Народном позоришту..

 
Ученички парламент у посети дневном боравку Пуж донирали играчке које су прикупили ђаци наше школе.
 
Разговор бившег ученика наше школе Владимира Бечејца, студента докторских студија Електротехничког факултета у Београду са матурантима који уписују техничке факултете и помоћ око припрема из математике.
 
„СПОРТОМ ПРОТИВ НАСИЉА“ У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ
 
30.09.2019. У оквиру пројекта „Кул је да знаш! вршњачком медијацијом против насиља“ који се реализује уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије у сарадњи са седам партнерских средњих школа из Подунавског, Браничевског и Поморавског округа у Паланачкој гимназији су организоване радионице, а успешно је реализована манифестација „Спортом против насиља“. Манифестација је одржана у дворишту школе. Осим ученика медијатора и супервизора медијације проф. Иване Лукић у акцију су се укључили и професори и директор школе.
 
 
ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ
 
27. 09.2019. Ученици Паланачке гимназије излагањем радова у холу школе обележили су Европски дан језика.
 
     
     
 
РАДИОНИЦА ЗА ГИМНАЗИЈАЛЦЕ „ВРШЊАЧКОМ МЕДИЈАЦИЈОМ ПРОТИВ НАСИЉА“
 

 

  Ученици Паланачке гимназије одржали су тродневну радионицу у оквиру пројекта ,,Вршњачком медијацијом против насиља. Kул је да знаш!ˮ. Осим супервизора Тима проф. Иване Лукић радионицу су спровели ученици Немања Поповић, Теодора Урошевић, Ана Kузмановић и Анастасија Дончић који су прошли обуку за вршњачке медијаторе 15-17. септембра у хотелу „Вир“ у Великој Плани. Радионица је реализована у Свечаној сали Паланачке гимназије и присуствовало је 40 ученика из 20 одељења.
Извор Паланка данас
 

 

© WEB Team Паланачке гимназије, 2019.