skola2
Насловна Историјат Организација Колектив Ученици Кабинети Актуелности Школски календар Такмичења Екскурзије Контакт
Догодило се у нашој школи...
 
"КУЛ ЈЕ ДА ЗНАШ. ВРШЊАЧКОМ МЕДИЈАЦИЈОМ ПРОТИВ НАСИЉА" - "Музиком против насиља"

26.11.2019.
У оквиру пројекта "Вршњачком медијацијом против насиља. Кул је да знаш" који реализује УГ "Свет речи" из Велике Плане, а уз подршку Министарства омладине и спорта, у Паланачкој гимназији реализована је манифестација "Музиком против насиља". Тим поводом гости Паланачке гимназије били су ученици и наставници Музичке школе"Божидар Трудић". Ученици и професори Паланачке гимназије имали су прилике да уживају у концерту како полазника Музичке школе, тако и њихових наставника. Програм су отворили медијатори Паланачке гимназије који су прошли обуку за медијацију, упутивши госте и публику у пројекат, а затим су медијатори и водили програм. Концерт је започет химном"Боже правде" у изведби хора и оркеста ученика Музичке школе, а затим су наступили најмлађи полазници са песмом " Jingle Beels" и одушевили све присутне како својом изведбом, тако и новогодишњим костимима и реквизитама. Касније смо имали прилике да уживамо у различитим музичким нумерама ученика и наставника Музичке школе. Прелепо је било и слушајући различите музичке инструменте као што су: хармоника, клавир, виолине, саксофон, гитара. У једној од вокалских изведби наступила је директорка Музичке школе Јасмина Милекић која се радо одазвала позиву да Музичка школа подржи овај пројекат. Наступ су завршиле две наставници клавирским дуом које су десетоминутном изведбом представиле "Мађарску рапсодију", Франца Листа. У разговору са гостима после наступа у свечаној сали школе смо закључили да је ова сарадња заиста била на обострано задовољство две образовне установа и да је музика један од најбољих начина да се ужива, скрену мисли са свакодневице и пошаљу поруке ненасилног карактера.
 
     
 
Манифестацију су пропратиле медијске куће Паланка данас и ТВ Јасеница (снимци испод)
 
 
 
ПОСЕТА САЈМУ КЊИГА, 25.12.2019.

 
99. РОЂЕНДАН ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

У Паланачкој гимназији је 30.10.2019. обележен 99. Дан школе. Ученици су заједно са својим  професорима припремили занимљив културно-уметнички програм. У припреми за Дан школе учествовао је велики број ученика и ученица. Вук Паунић и Ива Јанчић су се одлично снашли у улози водитеља програма. Наши рецитатори су били: Сара Кабић, Александра Димитријевић, Теодора Стојановић, Мина Маричић и Димитрије Миленковић. За музички део програма били су задужени: Василије Поленек, Јелена Младеновић, Кристина Јоковић, Теодора Степановић, Вишња Павловић и Љубица Вучетић. Они су својим раскошним гласовима, свирком на гитари, флаути и клавиру још више улепшали свечаност. Наши глумци и глумице у кратким скечевима били су: Саво Драгишић, Давид Гитарић, Катарина Милић, Вељко Ристивојевић, Богдан Стевановић, Вељко Бербатовић, Лазар Жакула, Анђела Панић и Лена Пантић. Заједно са ученицима приредбу за Дан школе су припремали Милош Урошевић, професор музичке културе, и Мирјана Јањић, професорка српског језика и књижевности. Ученици су овом приредбом показали како је њихов свет - чаробан и леп и без телефона, варки и превара, испуњен игром, песмом и љубављу. Ово је уједно била прилика да угостимо наше драге пријатеље, колеге који су у пензији, директоре других школа, родитеље, сараднике и представнике свих оних који су укњучени у рад наше школе. На крају програма, директор је позвао све присутне да наставе дружење у наставничкој канцеларији где су их чекали коктел и послужење.

 
ДАН ШКОЛЕ ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ
 
30. октобра 2019. год. Паланачка гимназија прославља свој 99. рођендан. У сусрет прослави века постојања можете пратити емисије у којима професор историје наше школе и некадашњи ученик Сава Самарџић интервјуише бивше истакнуте ученике и професоре.. кроз пријатне и опуштене разговоре сазнајемо како је Паланачка гимназија утицала на њивове животе и зашто им је остала у срцу

Век гимназије >>>

 
"КУЛ ЈЕ ДА ЗНАШ. ВРШЊАЧКОМ МЕДИЈАЦИЈОМ ПРОТИВ НАСИЉА"
25.10.2019. Кроз пројекат "Кул је да знаш. Вршњачком медијацијом против насиља" у Паланачкој гимназији је у петак 25. октобра реализована манифестација "Културом против насиља". Тим вршњачких медијатора осмислио је ову манифестацију кроз низ активности. Централни догађај уприличен је Свечаној сали школе где су се ученицима прве и друге године који похађају изборни програм Језик, медији и култура представили запослени у институцијама културе нашег града. Они су дали свој допринос у реализацији пројекта тако што су несебично са ученицима поделили своја искуства у вишегодишњем бављењу културом и упутили их у услуге које одређене установе културе пружају. Овом приликпм угостили смо: Павла Јозића, драматурга који ради у Паланачком позоришту; Стевана Мартиновића, историчара уметности на месту директора Народног музеја у нашем граду; Александра Николића, историчара-архивисту из Историјској архива Верослава Вељашевић; Ирену Поповић, професора српског језика и књижевности-директорку Градске библиотеке"Милутин Срећковић" и Александру Гедеон Станисављевић, сликарку, запослену у Галерији модерне уметности. У реализације ове манифестације подршку су пружили и ученици са изборног програма Уметност и дизајн, урадивши велики број креативних паноа који су били изложени у Свечаној сали. На почетку манифестације ученицима је представила госте супервизор Тима за вршњачку медијацију Ивана Лукић, а затим је једна ученица прочитала рад о култури који је написан на писменом задатку из српског језика на тему: "Књига оплемењује, надахњује и буди у нама доброту", затим смо уживали у надахнутим индивидуалним излагањима свих наших гостију из културних институција, а онда је уследио интерактиван разговор на тему културе, жеља и интересовања ученика када је садржај у установама културе у питању. По завршеној манифстецији ученици друге, треће и четврте године упутили су се са професорима у Београд, у Атеље 212 како би ову манифестацију употпунили гледањем представе Мрешћење шарана, по тексту Александра Поповића, а у режији Милана Нешковића. Ученици прве године Паланачке гимназије су неколико дана раније у Народном позоришту погледали представу Ожалошћена породица у режији Јагоша Марковића. Комплетна манифестација је протекла у пријатној атмосфери, позитивном расположењу и са жељом да се у школи много чешће приказују овакви садржаји, да се буди култура ненасиља и да вршњачко насиље буде потпуно замењено неким лепшим, племенитијим активностима.
 
     
     
 
О овом догађају извештавале су локалне медијске куће. Можете погледати снимке које су објавиле ТВ Јасеница и Паланка данас.
 
 
 
ОКТОБАР У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ


Пуно лепих догађаја ове недеље у Паланачкој гимназији!

Ученици прве године са професорима у посети Народном позоришту..

 
Ученички парламент у посети дневном боравку Пуж донирали играчке које су прикупили ђаци наше школе.
 
Разговор бившег ученика наше школе Владимира Бечејца, студента докторских студија Електротехничког факултета у Београду са матурантима који уписују техничке факултете и помоћ око припрема из математике.
 
„СПОРТОМ ПРОТИВ НАСИЉА“ У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ
 
30.09.2019. У оквиру пројекта „Кул је да знаш! вршњачком медијацијом против насиља“ који се реализује уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије у сарадњи са седам партнерских средњих школа из Подунавског, Браничевског и Поморавског округа у Паланачкој гимназији су организоване радионице, а успешно је реализована манифестација „Спортом против насиља“. Манифестација је одржана у дворишту школе. Осим ученика медијатора и супервизора медијације проф. Иване Лукић у акцију су се укључили и професори и директор школе.
 
 
ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ
 
27. 09.2019. Ученици Паланачке гимназије излагањем радова у холу школе обележили су Европски дан језика.
 
     
     
 
РАДИОНИЦА ЗА ГИМНАЗИЈАЛЦЕ „ВРШЊАЧКОМ МЕДИЈАЦИЈОМ ПРОТИВ НАСИЉА“
 

 

  Ученици Паланачке гимназије одржали су тродневну радионицу у оквиру пројекта ,,Вршњачком медијацијом против насиља. Kул је да знаш!ˮ. Осим супервизора Тима проф. Иване Лукић радионицу су спровели ученици Немања Поповић, Теодора Урошевић, Ана Kузмановић и Анастасија Дончић који су прошли обуку за вршњачке медијаторе 15-17. септембра у хотелу „Вир“ у Великој Плани. Радионица је реализована у Свечаној сали Паланачке гимназије и присуствовало је 40 ученика из 20 одељења.
Извор Паланка данас
 

 

© WEB Team Паланачке гимназије, 2019.