skola2
Насловна Историјат Организација Колектив Ученици Кабинети Актуелности Школски календар Такмичења Екскурзије Контакт
Догодило се у нашој школи...
 
ИЗЛЕТ ПРОФЕСОРА ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ
 
01.07.2019. Данас је Паланачка гимназија ишла путевима Римских императора.. Виминацијум, Голубац, манастир Тумане и Сребрно језеро
 
 
 
УГЛЕДНИ ЧАС- ЈЕЗИК, МЕДИЈИ И КУЛТУРА

 

Ученици прве године Паланачке гимназије који су одабрали изборни програм Језик, медији и култура су 20. јуна 2019. одржали јавни час у трајању од два школска часа где су представили неке од својих радова урађених током школске године. Кроз 15 приказаних радова на различите теме показали су своју креативност, сналажење у јавном наступу и мишљење о многим медијским садржајима пред својим другарима из одељења и великим бројем професора.

 

     
 
Угледни час је и медијски пропраћен. Извори.. Паланка данас и ТВ Јасеница
 
 

 
ДОДЕЉЕНЕ ДИПЛОМЕ МАТУРАНТИМА ПАЛАНЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ


У уторак 18.06.2019. у сали Градског позоришта свечано су додељене диломе матурантима Паланачке гимназије. За ученика генерације проглашен је Алекса Делић који се посебно истакао резултатима на такмичењима из математике, физике и оријентиринга. Ученик генерације и ученици одељења посебно ће бити награђени у Свечаној сали Паланачке гимназије донацијом из фонда Др. Радмила Милентијевић, 30.06.2019. Награде из фонда Бранко Домановић тада ће примити и најбољи математичари и информатичари наше школе. Биће проглашени и носиоци посебних награда.

Детаље са свечане доделе диплома у Градском позоришту можете погледати на Паланка данас >>>


ПАЛАНАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ ПОХОДИЛИ МАНАСТИРЕ ЛЕШЈЕ, ЂУНИС И НАУПАРЕ
 

На дан Светог апостола и јеванђелисте Јована, 21. маја 2019. године, ученици верске наставе Паланачке гимназије из Смедеревске Паланке посетили су манастире Лешје, Ђунис и Наупаре. На ово својеврсно ходочашће кренуо је један аутобус ученика у пратњи вероучитеља и неколико професора.
У манастиру Лешју ученици су осетили литургијско – свечарску атмосферу самог манастира јер је управо једна од три цркве манастира славила празник Светог Јована Богослова. Сама атмосфера али и изглед цркава које подсећају на руске богомоље, звоник, видиковац са прелепим погледом, врт са два извора воде и малим вештачким језерцетом са рибом оставили су на све утисак радости и задовољства што су у овако лепом манастиру боравили.
Затим су се ученици упутили ка манастиру Покрова Пресвете Богородице у Ђунису. Овде, на извору лековите воде упознали су се са историјом и настанком манастира и чули чудесну причу о девојчици Милојки којој се указала сама Пресвета Богородица.  Тако духовно напојени пошто су обишли читав манастирски комплекс утолили су и физичку жеђ захватајући воду са бунара и делећи је међусобно.


Пут их је даље водио у манастир Наупаре. Овде их је дочекала сестра Филотеја која не само да је говорила о значају манастира, већ је ђацима делила духовне поуке и савете и одговарала на њихова питања и недоумице  које имају и које су им нејасне  у њиховом  црквеном животу. Манастир одише миром и спокојством који се пренео на све и у таквом духовном расположењу ученици су кренули назад за Смедеревску Паланку.
Слободно време ђаци - поклоници су имали у Крушевцу које су искористили да се окрепе и посете цркву Лазарицу.
Посете манастирима су свима нама прилика да се духовно и културно оплеменимо, да упознамо своје наслеђе и значај које оно има за сваког од нас,  како би очували веру и како би се очували као народ.
Мирко Савић, вероучитељ
     
 
У СВЕЧАНОЈ САЛИ ГИМНАЗИЈЕ ОДРЖАНО ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ ОМШ "БОЖИДАР ТРУДИЋ"
   
18.05.2019. У Свечаној сали Паланачке гимназије одржано је Школско такмичење ОМШ „Божидар Трудић“ у свирању клавира за ученике од првог до шестог разреда.
 
УЧЕНИЦИ ПРВОГ РАЗРЕДА ГИМНАЗИЈЕ НА ЈЕДНОДНЕВНОМ ИЗЛЕТУ
 
25.04.2019. Ученици првог разреда Паланачке гимназије на једнодневном излету са својим одељењским старешинама крстарили Савом и Дунавом, посетили Калемегдан, обишли Авалски торањ и споменик Незнаном јунаку.
 
 
 
ОГЛЕДНИ ЧАС НЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА
 
23.04.2019. Ученицима одељења I1 и I2 занимљивости о граду Абу Даби приказане су на немачком језику презетацијом, а затим у Kahoot! интерактивном дигиталном алату намењеном за израду квизова, дискусија и упитника кроз игру и на забаван начин на страном језику проверавано је њихово разумевање и учење.
 
 
ПРЕДСТАВНИК МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ ПОСЕТИО ПРИПРЕМНУ НАСТАВУ ЗА ИНФОРМАТИЧКО ОДЕЉЕЊЕ У ГИМНАЗИЈИ
 
20.04.2019. Прошлог викенда у Паланачкој гимназији почела је припремна настава из математике за ученике осмог разреда који желе да упишу информатичко одељење у овој образовној установи.
Поводом оснивања одељења Паланачку гимназију је данас посетио Никола Лазић, специјални саветник министра просвете и бивши ђак Паланачке гимназије у пратњи представника локалне самоуправе Катарине Радојевић, члана Општинског већа задуженог за просвету и Анђеле Невенкић.

Паланка данас >>>

 

ГОСТ ЈУТАРЊЕГ ПРОГРАМА ТВ ЈАСЕНИЦЕ- ДРАГАН ЈОКОВИЋ ДИРЕКТОР ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ
ПРОМОЦИЈА ФАКУЛТЕТА У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ
23.03.2019. Поводом предстојећег уписа на факултете, у Паланачкој гимназији су се будућим бруцошима представили са Машинског факултета из Београда.

Паланка данас >>>
 
ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА ПАЛАНАЧКИХ ГИМНАЗИЈАЛАЦА

22.03.2019. У организацији Паланачког Црвеног крста и Ђачких парламената ОШ ХИМ и Паланачке гимназије, реализована је хуманитарна акција. У питању је прикупљање одеће, обуће, играчака… које су ђаци ових образовних установа прикупили за социјално угрожене категорије становништва.

Паланака данас >>>

 
ПРЕДАВАЊЕ УДРУЖЕЊА ЖЕНА „ФЕМИНА“ ГИМНАЗИЈАЛЦИМА О ДИГИТАЛНОМ НАСИЉУ

21.03.2019. У Свечаној сали Паланачке гимназије Удружење жена „Фемина“ из Смедеревске Паланке одржало је предавање ученицима о дигиталном насиљу. С обзиром да је вршњачко насиље у наглом порасту у школама и на интернету, јавила се потреба да се путем интерактивне презентације скрене пажња и деца се упуте на могуће опасности које вребају, а којима су свакодневно изложена коришћењем мобилних телефона и компјутера.

Паланка данас >>>

 
УЧЕНИЦИ ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ ДИГИТАЛНОГ НАСИЉА
   
Ученици Паланачке гимназије снимили су кратки филм у оквиру радионице поводом конкурса који упозорава на дигитално насиље.
   
 
ТРИБИНА- ЗАШТО НЕМАМО НИ ПРОСЕЧНО ЗДРАВЉЕ У 21. ВЕКУ

26.02.2019. у Свечаној сали Паланачке гимназије прим. мр. сци др Мирјана Бабић-Симић из Београда одржала је предавање под називом „Зашто немам ни проечно здравље у 21. веку“.

Паланака данас >>>

 
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА КРФСКО-СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА


18.02.2019. Чланови певачко-инструменталне групе “ЗВОНЦЕ”, ученици Паланачке гимназије су са вероучитељем Мирком Савићем, идући Стопама наших предака, стигли на Крф, где су имали концерт у Историјском музеју у Старој тврђави у оквиру пратећег програма поставке изложбе: “Срби на Крфу 1916-1918”, тиме су заједно са братским крфским народом обележили Дан крфско-српског пријатељства.

Паланка данас >>>

 
СЕМИНАР "ПРОЈЕКТНА НАСТАВА- ВИШЕ ОД УЧИОНИЦЕ"
 
04.02.2019. у Паланачкој гимназији одржан је семинар "Пројектна настава- више од учионице".

Паланка данас >>>
 
     
 
ПРОСЛАВА ШКОЛСКЕ СЛАВЕ СВЕТИ САВА У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ
 
Као и сваке године, школска слава у нашој школи обележена је свечано. У петак 25.01. у вечерњим сатима у сали Градског позоришта одржана је Свечана академија "Свети Сава у Србији 2019.", а у недељу 27.01. у холу школе обављено је резање славског колача након чега је уприличен коктел у Свечаној сали школе. Домаћини славе су били ученици другог разреда гимназије и њихови професори.

Паланка данас >>>
 
 
 
© WEB Team Паланачке гимназије, 2019.