skola2
Насловна Историјат Организација Колектив Ученици Кабинети Актуелности Школски календар Такмичења Екскурзије Контакт
Догодило се у нашој школи...

 

ДИРЕКТОР ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ У ЕМИСИЈИ КОЛЕВКА ЗНАЊА ТВ ЈАСЕНИЦА
 
 
ДОДЕЛА НАГРАДА НАЈБОЉИМ ПАЛАНАЧКИМ ГИМНАЗИЈАЛЦИМА ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ
   
У суботу 16.06.2018. најуспешнији такмичари Паланачке гимназије из области српског језика и књижевности и њихове наставнице присуствавали су у Смедереву свечаној додели награда које је организовало Друштво за српски језик и књижевност Подунавског округа.
 
УДРУЖЕЊЕ "СВЕТ РЕЧИ", трибина у Паланачкој гимназији, 11.06.2018.
 
 
 
ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, 05.06.2018.
 
 
ВЕРСКА НАСТАВА – ИЗЛЕТ 2018

У оквиру верске наставе, 25. маја 2018. године, одржан је излет за ученике гимназије. На ово својеврсно ходочашће кренуо је један аутобус ученика у пратњи три професора. План, који је и реализован, предвиђао је посете манастирима Сопоћани и Ђурђеви ступови као и Петровој цркви. Колики значај имају ове светиње не само за нас Србе, већ за светску културну и духовну баштину видимо и по томе што су све три светиње под називом Стари Рас заштићене од стране  Унеска.

Прво смо посетили манастир Сопоћане. Ту нас је дочекао монах Теоктист, који је својом добродошлицом и интересантном причом ученицима држао пажњу и орасположио их после дугог пута. Лепота манастира и обраћање монах Теоктиста  оставило је најснажнији утисак на овом путовању.

Следеће станица су били Ђурђеви ступови, где нас је чекао игуман Гаврило. Ученици су се интересовали за сам манастир па је једно од питања било и да ли ће и када ће куле бити довршене. После упознавања са историјом манастира о. Гаврило нас је позвао на послужење које је нам је припремио на чему смо му веома захвални.

Пошто смо се освежили наставили смо до Петрове цркве. Овде смо чули да је Петрова црква једна од најстаријих у Србији, као и да је Свети Сава управо овде крштен.

После Петрове цркве кренули смо назад кући претходно свративши у Краљево где су ученици имали слободно време. Након  предаха у Краљеву наставили смо ка  родном граду.

Са овог пута вратили смо се пуни утисака упознавши боље не само наше светиње  и дивне људе који у њима живе већ и нас саме који смо им у походе и кренули.

 
 
ПИСА ИСТРАЖИВАЊЕ
У среду 09. маја 2018. године у нашој школи је одржано ПИСА тестирање. У оквиру пројекта случајним избором обухваћено је 53 ученика. Већина питања и задатака на тесту су се тицала вештине читања, али било је и задатака из математике, науке и финансијских тема.
Међународни програм процене ученичких постигнућа ПИСА (Programme for
I
nternational Student Assessment) је у овом тренутку највеће међународно истраживање у области образовања. Реализује се у организацији ОЕЦД-а од 1997. године. Тестирања ученика организују се сваке три године (2000, 2003, 2006, 2009, 2012…), а основни циљ је да се омогући земљама учесницама да доносе стратешке одлуке у образовању на основу емпиријских података о постигнућима ученика и условима у којима се они школују.
СВЕТСКИ ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА


У оквиру обележавања Светског дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца 8.маја, ученици који похађају наставу грађанског васпитања су у сарадњи са волонтерима Црвеног крста из Смедеревске Паланке организовали низ активности. 08.05.2018. одржана је у свечаној сали презентација на тему ,,Улога и рад Црвеног крста". 09. и 10.маја у просторијама Паланачке гимназије изведена је хуманитарна акција сакупљања одеће и обуће под слоганом ,,Свуда за сваког". 14.05.2018. сусрет са волонтерима Црвеног крста из Велике Плане и договорена будућа сарадња.
 
 
ОДЛАСЦИ У ПОЗОРИШТЕ УЧЕНИКА И НАСТАВНИКА ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ
 
"Да ти кажем", АКАДЕМИЈА 78, 13.06.2018. "Случајна смрт једног анархисте", ЈДП, 16.03.2018.
   
   
"Млетачки трговац", ЈДП, 16.12.2017. "Чикаго", Позориште на Теразијама, 26.10.2017.
   
 

УЧЕНИЦИ НАШЕ ШКОЛЕ НА ПАРЛАМЕНТУ МЛАДИХ СЛИВА РЕКЕ САВЕ У СЛОВЕНИЈИ

 
У Словенији је почетком јуна 2018. године одржан 7. Парламент младих са слива реке Саве. Ученици наше школе су по трећи пут учесници овог парламента, на коме учествују по две најбоље средње школе из Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Србије. Да би учествовали на овом скупу ученици су морали да ураде пројекат и одрже школски час на тему „Туристички потенцијали Смедеревске Паланке“. Пројекат ученика Паланачке гимназије један је међу осам најбољих.
Тим ученика наше школе чинили су ученици I1- Алекса Семењук, Богдан Васић, Сара Кабић, Даница Милошевић и Катарина Тошевић заједно са својим ментором, професорком српског језика и књижевности Маријом Поповић. Помагао им је у изради пројекта Драган Миљковић, ученик III2.
 
 
ПАЛАНАЧКА ГИМНАЗИЈА У ПРОГРАМУ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ
 
 
МАТУРАНТИ- ПОСЛЕДЊЕ ЗВОНО И ДЕЖУРНИ НАСТАВНИЦИ
 
 
ПРОСЛАВА МАТУРСКЕ ВЕЧЕРИ МАТУРАНАТА ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ, 31.05.2018. ПАЛАНАЧКА ГИМНАЗИЈА У ПРОЈЕКТУ РАЗМЕНЕ УЧЕНИКА

16.05.2018.
Од следеће школске године и ученици Паланачке гимназије ће бити у прилици да иду на размену уеника и проведу 3-12 месеци у школама широм Европе. У оквиру Пројекта, данас су нашу школу посетили ученик из Малезије, ученица из Русије и ученик који је био на размени у Аустрији.
АКЦИЈЕ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ
 
19.04.2018.
 
19.10.2017.
   
ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ НАШОЈ ШКОЛИ, 24.03.2018. У БОРБИ ПРОТИВ ДИГИТАЛНОГ НАСИЉА, 28.03.2018.
   
   
ТЕРЕТАНА!!!! 28.03.2018.
   
   
ГИМНАЗИЈСКА БРЗАЛИЦА, 24.03.2018. ОБУКА "ПЕТ ДО ДВАНАЕСТ. Док не буде касно, ЗАУСТАВИМО НАСИЉЕ!", 14.03.2018. Велика Плана
   
 
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ШКОЛСКЕ СЛАВЕ- СВЕТИ САВА
 
Паланачка гимназија прославу Светога Саве почела је академијом 26. јануара 2018. год. у 12 часова, у сали Градског позоришта. Традиционално поред ученика, њихових родитеља и професора, академији су присуствали и наши суграђани и свештенство. Утисци код публике су били позитивни и задовољавајући. Овом приликом похваљујемо ученике који су учествовали у стварању  академије. Програм су припремили професор српског језика и књижевности Марија Поповић и вероучитељ Мирко Савић.
   
 
 
 
На Савиндан 27. јануара 2018. год. у 10 часова у холу школе пререзан је славски колач. Ученици и директор школе су у част Светога Саве окретали и ломили славски колач, била је то лепа слика радости и заједништва гимназијалаца. То заједништво је настављено у свечаној сали уз богату трпезу коју су припремили ученици  друге године као домаћини славе и професори школе за све ђаке и госте славе.
 
 
ПАЛАНАЧКА ГИМНАЗИЈА - СТРУЧНИ СЕМИНАР ЗА ПРОФЕСОРЕ
 
 
   
97. РОЂЕНДАН ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ, 31.10.2018. ЗАЈЕДНИЦА ГИМНАЗИЈА СРБИЈЕ, Шабачка гимназија, 18.10.2017.
   
 
Септембар 2017.
УЧЕНИЦИ ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ НА ЕКСКУРЗИЈИ У МАЂАРСКОЈ, АУСТРИЈИ И СЛОВАЧКОЈ,
А ЧЕТВРТОГ У СЛОВЕНИЈИ И ИТАЛИЈИ
 
 

ЗА БЛАГОСЛОВЕН ПОЧЕТАК

 

У среду 6. септембра 2017. године у храму Св. Преображења Господњег у Смедеревској Паланци служен је Призив Светога Духа на почетку нове школске године за ученике верске наставе средњих школа овога града.
У молитви на почетку нове школске године учествовали су и ученици верске наставе Паланачке гимназије вођени својим вероучитељем и професорима. Поворка  раздраганих и насмејаних гимназијалаца као у  литији испунила је паланачке улице на путу од школе до цркве. И тако се пут од школе до цркве претворио у лепу символику у којој  Црква јесте крај пута и циљ сваког образовања и васпитања. У потпуном миру сви су ушли у цркву као своје крајње животно одредиште.
Лепо је било видети  ђаке и професоре молитвено сабране у храму Св. Преображења. Помолили смо се да нас Дух Свети просветли и укрепи, да оснажи нашу веру и очврсне вољу, да нам сваки труд пред Господом буде примљен и награђен и да школска година буде благословена.
Уједно ово је била лепа прилика да се пред пуном црквом дарују најуспешнији ђаци веронауке наградама које су обезбеђене од стране епархије шумадијске и Архијерејског намесништва јасеничког. Новчану награду за постигнуте успехе у беседништву, залагању и похађању верске наставе добила је наша ученица Анђела Будимкић.
После молебана ђаци су кренули у школске клупе озарени  силом  Духа Светога.
Нека једобар и благословен почетак школске године! Мирко Савић, вероучитељ

 
 
© WEB Team Паланачке гимназије, 2018.