skola2
Насловна Историјат Организација Колектив Ученици Кабинети Актуелности Школски календар Такмичења Екскурзије Контакт
Догодило се у нашој школи...
ВЕРСКА НАСТАВА ИЗЛЕТ

У суботу, 3. јуна 2017. на дан Св. Константина и Јелена, ученици наше школе су са својим вероучитељем и одређеним бројем професора кренули на својеврсно ходочашће. На том путу богопознања посетили су манастир Дренчу. Топао пријем и добронамерна поука ђацима мати  Фотине као и послужење у манастиру после тога разгалили су свима срца и подстакли на  размишљање о правим животним вредностима. Пут је даље водио у тврђаву Козник, највећи изазов овог путовања који су ученици са лакоћом савладали. Поглед са преко 900 метара надморске висине, ваздух и природа као и сама тврђава били су довољан разлог за одушевљење. Са ових висина ученици су се спустили до манастира Стубал. Новији манастир интересантан по свом библијском парку, где се налазе реплике пећине Христовог рођења, Христовог гроба, Голготе, 10 Божијих заповести и тако даље. После предаха у Краљеву кренуло се за наш град. Ђаци са овог путовања враћају се духовно снажнији и богатији за још једно упознавање своје лепе земље и носе позитивне утиске и наду да се што пре организује ново дружење.

 
УЧЕНИЦИ НАШЕ ШКОЛЕ НА 6. ПАРЛАМЕНТУ МЛАДИХ СЛИВА РЕКЕ САВЕ

У Београду 2-3. јуна 2017. године одржан је 6. Парламент младих са слива реке Саве. Ученици наше школе су по други пут учесници овог парламента, на коме учествују по две најбоље средње школе из Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Србије. Да би учествовали на овом скупу ученици су морали да ураде пројекат и одрже школски час на тему „Утицај климатских промена на живот у сливу реке Саве“. Пројекат ученика Паланачке гимназије један је међу осам најбољих.
Тим ученика наше школе чинили су ученици III2- Анђела Митровић, Ана Петровић, Слободан Радовановић и Драгана Шајић и ученица I2  Љубица Шајић, а назив тима је „Будућност“.
Заједно са својим ментором, професорком биологије Биљаном Игњатовић, ученици су више него успешно представили свој пројекат, своју школу и свој град, и активно учествовали у раду парламента младих.
Ученици су били смештени у Хотелу „Палас“, у самом центру Београда, где су се одвијале и све активности везане за парламент. Посетили су Велико ратно острво, имали организовано туристичко разгледање Београда и дружили се са ученицима из других школа.

 
 
 
УРЕЂЕЊЕ ТРАВЊАКА ИСПРЕД ШКОЛЕ

У уторак, 4. априла 2017. године на часу биологије ученици II3 засадили су украсно дрвеће на травњаку код главног улаза у гимназију. Ове саднице је донирао бивши ученик наше школе Вељко Михајловић, сада инспектор за заштиту животне средине и власник расадника. Вељко Михајловић се на овај корак одлучио после разговора са директором Паланачке гимназије Драганом Јоковићем како би се оплеменио простор око школе, што доприноси и лепшем изгледу простора у центру града.

 
 
САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ПРОФЕСОРА ЗОРАНА ТОДОРОВИЋА ТОДОРА
6.3.2017. Професор ликовне уметности у Паланачкој гимназији Зоран Тодоровић Тодор- самостална изложба у галерији СТАРА КАПЕТАНИЈА у Земуну. Изложене су слике из циклуса КОРОЗИЈА.
 
 
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ШКОЛСКЕ СЛАВЕ- СВЕТИ САВА

Свечаном академијом ''Радуј се оче Саво'' отпочела је прослава Светог Саве у нашој школи. Академија је одржана 26. јануара 2017. са почетком у 13 часова у сали Градског позоришта. Марљивим и вредним учесницима академије, којима ни ниске температуре тих дана нису биле препрека, помагали су професорка српског језика и књижевности Снежана Милутиновић и вероучитељ Мирко Савић. Са пажњом, поред ученика и професора академију су пратили и гости школе, као и свештеници и житељи нашег града који истичу да увек са академије носе лепе утиске.
     
     
     

На дан Светога Саве 27. јануара 2017. у 10 часова у холу школе пререзан је славски колач. Лепо је било видети како поред свештеника и вероучитеља у чину резања колача учествују сви присутни ученици, заједнички окретајући и ломећи славски колач. По традицији ученици друге године су домаћини славе. Затим је у свечаној сали уследило дружење ученика, професора и гостију школе окупљених око богате трпезе, коју су са љубављу заједнички припремили ученици и професори. Ово је дан који се памти и свима остаје у лепом сећању.
     
 
НОВОГОДИШЊИ И БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ

Паланачка гимназија пред престојеће новогодишње и божићне празнике...

 
ПОСЕТА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ
 
16.12.2016. Ученици Паланачке гимназије, њих 50, заједно са професором физике Гораном Ивковићем посетило је данас Фестивал науке у Београду.
 
ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА НАСТАВНИКЕ О МЕТОДАМА ОЦЕЊИВАЊА

11.12.2016. У Паланачкој гимназији је одржан семинар општег типа за професоре ове образовне установе под називом „Оцењивање у функцији ефикаснијег учења у школи“. Семинуру је присуствовало око четрдесет професора, а нова сазнања ће допринети око разрешавања неких недоумица око тога по којим се критеријумима треба руководити како би дошли до објективне оцене.Више о овом догађају можете погледати на Пананка данас >>>

 
ДАН БОРБЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

Поводом Међународног дана борбе против корупције који се обележава 9. децембра, паланачки гимназијалци су спровели акцију под називом ''Мала антикорупцијска шетња'' делећи пролазницима у центру града летке и балоне.
Акција је организована у сарадњи са Удружењем грађана Свет речи из Велике Плане, уз подршку Америчке амбасаде у Београду, а спроводи се у 10 општина Подунавског, Поморавског, Браничевског и Шумадијског округа.

 
ДАН ШКОЛЕ- 96. РОЂЕНДАН

Свечаном академијом у Градском позоришту ученици и професори Паланачке гимназије са својим гостима су обележили 96. година од оснивања ове образовне установе. Дан школе је иначе 30. октобар али пошто је то недеља програм је уприличен данас 28. октобра 2016. У програму који су ученици припремили за ову прилику присутни су могли да погледају рецитале, музичке тачке и сценски приказ посвећене битки на Кајмакчалану, Николи Тесли, Мигелу де Сервантесу и Вилијему Шекспиру.

Више о овом догађају, као и снимак академије можете погледати на Пананка данас >>>

     
     
 
EВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА 2016.

Наша прослава Европског дана језика 26/9/16

 
Енглески штанд- чај и колачићи
Француски штанд- крекери, сиреви, шунке, кроасан, мињони
Немачки штанд- земичке са сланиницом и слаткиши
Латински штанд- грожђе и маслине
Руски штанд- најоригиналнији
Римљанке и Цезар- Латински штанд
ПОСЕТА САЈМУ КЊИГА

Недавно завршен 61. Међународни сајам књига у Београду посетили су професори и ученици Паланачке гимназије заједно са просветним радницима из наше општине.

На сајму су представљене  књиге и одржане промоције паланачких писаца, што је овом сајму, за нас паланчане, дало посебну драж. Нарочито смо поносни што су се појавиле и две књиге нашег колеге у пензији Мирослава Јозића, професора српског језика и књижевности, „У олуји сламка“ (Награда Гордана Тодоровић за 2015 години) и „Зврј у празно“ (Награда „Атанасије Стојковић“ за најбољи роман 2015 години).

 
ЗА ДОБАР ПОЧЕТАК

У среду 7. септембра 2016. год. ученици верске наставе наше школе учествовали су у Призиву Светога Духа на почетку нове школске године. Лепо је било видети наше ђаке и професоре молитвено сабране у храму Св. Преображења. Помолили смо се да нас Дух Свети просветли и оснажи како би се наш труд исплатио а школска година била успешна. Уједно ово је била лепа прилика да се од стране Архијерејског намесништва јасеничког новчано награде два ученика верске наставе који су својим залагањем кроз такмичења афирмисали сам предмет верске наставе али и нашу школу и град.
Нека је добар и благословен почетак школске године!

     
© WEB Team Паланачке гимназије, 2018.