skola2
Насловна Историјат Организација Колектив Ученици Кабинети Актуелности Школски календар Такмичења Екскурзије Контакт
Догодило се у нашој школи...
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ КАБИНЕТА ЗА ФИЗИКУ - ФОНДАЦИЈА НОВАК ЂОКОВИЋ (11.12.2015.)
 
   
 
   
 
ИЗЛЕТ КОЛЕКТИВА ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ
27. јуна 2016. колектив Паланачке гимназије био је на једнодневном излету
 
   
СВЕЧАНА ДОДЕЛА НАГРАДА МАТУРАНТИМА 2016.
У Градском позоришту у Смедеревској Паланци 22. јуна 2016. свечано су уручене дипломе свим матурантима и награде најбољима- ученику генерације, ученицима природно-математичког и друштвено-језичког смера, ученицима одељења четвртих разреда, вуковцима, одличним ученицима, најуспешнијим такмичарима међу матуранима и најбољем математичару у школској 2015/2016. години. Имена награђених можете прочитати овде >>>
 
 
Проф.Др. Радмила Милентијевић је наградила из свог фонда најбоље матуранте- ученика генерације и ученике одељења. Ученик генерације матураната 2016. награђен је са 200$, а најбољи ученици одељења четвртог разреда са по 100$. Најбољи математичар у школској 2015/16. добио је награду од 100 еура из фондације господина Бранка Домановића. Др. Жарко Чолић донирао је књиге за ученике који су се посебно истакли својим резултатима на такмичењима. Међу донаторима ове године је била и „Societe Generale“ банка, која је матурантима омогућила и бесплатно отварање рачуна и могућност добијања картица у овој банци. Бутик дечје галантерије ''Бамбино'' и бивши ученик гимназије, а сада менаџер Александар Вуковић помогли су тим за Школско развојно планирање да награди најуспешније такмичаре међу матурантима. Снимак свечане доделе награда можете погледати овде >>>
ПРОСЛАВА МАТУРЕ 92. ГЕНЕРАЦИЈЕ МАТУРАНАТА ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ, 26.05.2016.
 

Матуранти Паланачке гимназије су у четвртак, 26.05. прославили своје Матурско вече на Кисељаку. Након обавезног фотографисања за успомену, уследио је поздравни говор директора Паланачке гимназије Драгана Јоковића, а потом је присутне матуранте и њихове професоре поздравио председник Ђачког парламента Лазар Кузмановић...

ГИМНАЗИЈАЛЦИ НА ПАРЛАМЕНТУ МЛАДИХ СЛИВА РЕКЕ САВЕ
Тим ученика наше школе учествовао је на Петом парламенту младих слива реке Саве. ,,Млади у акцији'' су са својом професорком енглеског језика Виолетом Станковић били смештени у етно кућу породице Антолић у  месту Дренов Бок.​ За два дана колико је трајао Парламент, ученици  су учествовали у разним активностима - квизови, презентације,израда акционог плана за следећу годину, расправа о мерама за заштиту од поплава, обилазак меандра. Главни догађаји су се одвијали у парку природе Лоњско поље. Ова манифестација је окупила децу са подручја Босне и Херцеговине, Хрватске, а тим из Словеније је био спречен да дође. Са нашим тимом ишао је и тим из Туристичко-угоститељске школе из Београда. Сврха овог путовања била је суочавање са проблемом које доноси савремено доба - загађивање и пораст нивоа воде у рекама услед глобалног загревања. Разговарало се о мерама које треба предузети како би се свест људи подигла. Посебну захвалност наш тим дугује организаторима Ани Маринић и Марији Брозовић, као и нашим домаћинима.  
Студијско путовање – Љубљана, Беч, Братислава и Будимпешта
У склопу кампање „Ако имаш шта да кажеш реци!“ ученици Паланачке гимназије, заједно са још осам средњих школа у Србији, освојили су наградно студијско путовање у трајању од пет дана. У организацији Делегације Европске уније и Министарства културе и информисања ученици и професори награђених школа имали су прилику да посете неке од најеминентнијих образовних и медијских установа у Љубљани, Бечу, Братислави и Будимпешти. Поред студијског дела путовања, био је предвиђен и сегмент забавног карактера, који су сачињавале посете занимљивим музејима у Љубљани и Бечу, дворцу Шенбрун у Бечу и тврђави Цитадела у Будимпешти.

О детаљима путовања можете се више информисати на нашој facebook страници >>>

Сајт који направили ученици наше школе у току пројекта можете погледати овде >>>
 
   
 
   
ПАЛАНАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ НАГРАЂЕНИ ПУТОВАЊЕМ ПО ЕВРОПИ
 

Паланачка гимназија покренула је пројекат о положају жене у медијима и покренули су школским магазином  са циљем да допринесу јачању медијске писмености у Србији, а у оквиру кампање „Ако имаш шта да кажеш, реци“, која је део пројекта „Јачање медијских слобода“ Министарства културе и информисања, уз подршку Делегације Европске уније. Гимназијалци су награђени за овај пројекат, а као награду су добили путовање по Европским градовима за 5 ученика.

ФИЛОЗОФСКИ СУСРЕТИ У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ
   
 
   
Последње извођење представе ''Кући''

Представа „Кући“ коју изводи ансамбл Драмског студија Паланачке гимназије, настала према тексту Људмиле Разумовске, а у режији Павла Јозића биће одиграна последњи пут пред селектором 58. Републичког фестивала аматерских позоришта Србије, који се одржава у Кули.
На сцени Градског позоришта Паланка, у среду 25. маја, с почетком у 20 часова, селектор овогодишњег фестивала, г. Немања Савковић, редитељ и педагог, погледаће остварење младих глумаца, чланова Драмског студија Паланачке гимназије, и донеће одлуку о учешћу Смедеревске Паланке на фестивалу у Кули.

Ова представа је већ учествовала на XX Позоришним сусретима ученика гимназија Србије, који су се 1-10. априла одржали у Крагујевцу. Наш ученик, Петрушић Данило III5 освојио је награду за најбољу мушку епизодну улогу, за улогу Сине у представи  „Кући“ Паланачке гимназије.

 
 
''Дан вредности'' АТЛАНТИК ГРУПЕ за Паланачку гимназију

Представници Атлатик групе из Смедеревске Паланке, предвођени директором погона на Паланачком кисељаку, Драганом Симићем, боравили су у Паланачкој гимназији. Атлантик група поставила је ограду и жардињере, а запослени ове команије су садили цвеће, фарбали ограду и канте за отпадке, поткресивали гране на дрвећу испред  школе.
Атлантик група већ годинама у назад у свим земљама у којима има погоне обележава Дан вредности. Тога дана запослени у овој компанији волонтирају у својој локалној заједници обављајући активности које имају за циљ очување и улепшавање животне средине.

 

ВЕРОНАУКА – ИЗЛЕТ

У суботу 14. маја 2016. године у оквиру верске наставе организован је излет за све ученике школе који су имали жељу да посете наше знамените и духовно – историјски вредне манастире.
Овога пута ученици су са својим професорима походили манастире Градац, Стара Павлица и Нова Павлица. Такође, обишли су и тврђаву Маглич. Оно што је свима оставило најупечатљиви утисак јесте лепота манастира Градац као и атрактивност тврђаве Маглич.
Овакви излети су лепа прилика да се духовно и културно оплеменимо, да упознамо своју баштину и њен значај како би се очували као народ.

 
 
   
   
 
 
,,Млади у акцији“ најбољи у земљи

Интервју „Мука нас натера да постанемо јединствени“  награђен је као један од два најбоља интервјуа у Србији на конкурсу ,,Живот са поплавама“.  Тим наше школе ,,Млади у акцији“ учествоваће на петом међународном Парламенту младих који се ове године одржава у парку природе Лоњско поље, у Хрватској 3. и 4. јуна. Ментор пројекта је професорка грађанског васпитања Данијела Николић, а капитен тима Валентина Даниловић, ученица трећег разреда. Сарадници на интервјуу су и Јована Јовановић и Александра Хаџић. Организатор је Комисија река Саве под покровитељством америчког Стејт департмента и спонзорством Кока-Коле. Прошле године је домаћин била Србија, а скуп је одржан у резервату природе Засавица. На парламенту учествују земље кроз које протиче река Сава – Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Србија.
Фотографије са путовања:
 
 
  
 
ТРИБИНА ПОСВЕЋЕНА ПРОФЕСОРУ МИЛУТИНУ СРЕЋКОВИЋУ

24.12.2015. У Свечаној сали Паланачке гимназије одржана је трибина поводом двадесете годишњице смрти Милутина Срећковића, књижевника и књижевног критичара, легендарног професора наше школе. О делу једног од најзначајнијих интелектуалаца у историји наше општине говорили су професор др Гојко Тешић из Београда, др Љубиша Јовановић књижевник из Велике Плане, Драгутин Паунић, књижевник и Марија Поповић, професор Паланачке гимназије из Смедеревске Паланке. Ове вече организовано је тачно 10 година после објављивања књиге „Немирења“, у издању ИК „Ескић и Миљковић“.
  Вече о Милутину
Директор гимназије Драган Јоковић, поздрављајући учеснике и публику, најавио да ће у Свечаној сали сваког месеца бити организовани слични скупови.

Више о томе читајте на Паланка данас >>>
 

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ БЕСЕДНИШТВА СЛАВОСЛОВ

 

Почело је још једно регионално такмичење ученика средњих школа у беседништву под називом Славослов, које се одржава у Смедереву. Ове године такмичиће се средње школе из Смедерева, Ковина, Петровца на Млави, Београда као и наша гимназија. До сада су наши ученици својим беседама остављали  врло леп утисак на жири и публику и редовно су стизали до финала. Такмичење траје од новембра до маја ове школске године, а први део такмичења се одржава у библиотеци Техничке школе у Смедереву. Ово је делић атмосфере.

 
 
   
 

ВРШЊАЧКИ ЕДУКАТОРИ ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ


Од децембра месеца 2016. у нашем округу је заживео пројекат „Рука пијатељства“ (УГ „Свет речи“ уз подршку Владе Србије), чији је циљ превенција дискриминација ромске популације. За спровођење пројекта на територији Смедеревске Паланке, на једнодневну обуку (21. децембар 2016.) је позвано 8 ученика и један професор „Паланачке гимназије“. Едукатори: Милица Вуруна IV-4, Душица Радетић IV-4, Анђела Ђанковић III-1, Јована Живковић III, Никола Илић III, Валентина Даниловић III-4, Јован Стојановић I-1, Невена Аранђеловић I и професор Жарко Караџић. У другом делу пројекта придружила се Ана Илић III-3 као фотограф.
 
   

КВИЗ НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ

У суботу, 28.11.2015. у Великом Градишту, одржан је I квиз на енглеском језику за ученике средњих школа под називом "My English Quiz" у организацији "The English Book-a". Учествовало је 5 екипа: из средње школе В.Градиште, Пожаревачке гимназије, Политехничке школе из Пожаревца, средње школе "Младост" из Петровца на Млави и наше школе. Нашу школу чинили су: Алекса Делић I-1, Софија Николић II-4, Јован Николин III-3, Александра Хаџић III-4, Катарина Радојевић IV-3 и капитен екипа Душица Радетић IV-4. Екипу која је наступала под именом "SPartans", на квиз је повела професорка Виолета Станковић испред актива наставника енглеског језика. Осим што су наши ученици победили на квизу, треба поменути добру организацију, вредне награде и пријатно дружење.  
 
   
 

САЈАМ КЊИГА

У понедељак, 26.10.2015. 34 ученикa и 16 наставникa Паланачке гимназије посетилo je 60. Међународни београдски сајам књига.  
 

95 ГОДИНА ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

 

Свечаном академијом у Градском позоришту обележен је 95. рођендан Паланачке гимназије. Више о томе читајте и погледајте на Паланка данас >>>

  Свецана академија
 

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

 

У просторијама Паланачке гимназије, 25.09.2015. свечано је обележен Европски дан језика.

Више о томе читајте на Паланка данас >>>

 
 
   
 

"ОТВОРЕНИ ДАН" КАСАРНЕ "ГЕНЕРАЛ ЖИВКО ПАВЛОВИЋ"

 

Централнa логистичкa базa Војске Србије 17. септембра 2015. први пут за грађане је отворила капије своје касарне „Генерал Живко Павловић” у Смедеревској Паланци организујући ,,Отворени дан“. Посетиоци су били ученици основних и средњих школа са територија паланачке општине и шире и остали заинтересовани грађани. Посетиоци су имали прилику да на војном полигону виде изложено оружје, возила и опрему, присуствују предавањима и војно-тактичким вежбама. Међу посетиоцима је било и око четрдесетак ученика Паланачке гимназије предвођених наставником историје. Они су присуствовали предавањима о генералу Живку Павловићу и војној ескадрили МФ99С које су одржали еминентни предавачи.

Све фотографије су преузете са званичног Фејсбук профила Министарства одбране Владе Републике Србије.
 
   
 

ПРОЈЕКАТ "ПУТЕВИМА ДЕСПОТА ЛАЗАРЕВИЋА"

 
  У четвртак, 17. септембра 2015. Паланачка гимназија угостила је ученике наших градских основних школа. Наиме, у складу пројекта ''Путевима Деспота Лазаревића'' радионицу под називом  ''Ко је мој Ближњи'' одржао је наш вероучитељ Мирко Савић у свечаној сали гимназије.  
 
   
 
 
Као и сваке године, на почетку школске 2015/2016. одржан је Призив Светог Духа у цркви Св. Преображења.
 
   
 
>>> дешавања у школској 2016/2017. години
<<< дешавања у школској 2014/2015. години
© WEB Team Паланачке гимназије, 2016.