skola2
Насловна Историјат Организација Колектив Ученици Кабинети Актуелности Школски календар Такмичења Екскурзије Контакт
Догодило се у нашој школи...
 
12.06.2015. у школској 2014/2015. години у оквиру географске секције изведено је два излета.
Први излет реализован је 24.04.2015.. 38 ученика посетило је Смедеревску жељезару, Делиблатску пешчару, Вршац, Манастир Месић и Белу Цркву.

 
   
 
Други излет реализован је 12.06.2015.. 13 ученика посетило је Бор- РТВ, ждрело, језеро, Лазареву пећину, Млаву, врело Млаве, Лазарев кањон, Злот, Манастир Горњак.
 
 
   
11.06.2015. у Свечаној сали Паланачке гимназије са почетком у 10h одржано је предавање на тему СОЛИТОНИ У ЛИКОВНИМ УМЕТНОСТИМА. Предавач је био др. Драган Тодоровић, професор на природно- математичком факултету у Крагујевцу, катедра за физику.
 
   
 
Тим за Развојно планирање ''Паланачке гимназије'' конкурисао је за Пројекат ''Будућност на делу'' у Фондацији Новак Ђоковић. Дана 09.06.2015. године потписан је Уговор са Фондацијом Новак Ђоковић, а већ 11.јуна су отпочели радови на комплетном уређењу и опремању кабинета за физику. Очекује се да ће у наредних десетак дана кабинет бити у потпуности опремљен и спреман за употребу, a његово коришћење почеће са почетком наредне школске године.
 
 
   
 
У суботу 06. јуна 2015. одржана је свечана додела награда под називом ''Чувари српског језика и књижевности'' у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево. Ученице Паланачке гимназије Анђела Тошић II1, Александра Панић II1, Невена Никосавић II1, Александра Хаџић II4, Софија Николић I4, Ивана Талијан II5, Нина Ристић II5 примиле су своје награде за остварене резултате на окружним такмичењима.
   
 

У оквиру предмета веронаука организован је 14. маја једнодневни излет и обилазак манастира Баваниште, Војловица, Средиште и Месић.

 
   
 
 
27-28. фебруар 2015. Професор физичког васпитања Јасмина Живанчевић учествовала је на Сајму и присуствовала конференцији о употреби информационо- комуникационих технологија у образовању у Београду. Овај дводневни скуп одржан је у организацији British Council-a у Belexpocentru у хотелу Holiday inn.
Догађај је имао сврху унапређења знања наставника у систему образовања и подизања свести о важности употребе ИКТ. Међу више од 50 предавача на ''Новим технологијама у образовању'' био је и велики број британских и европских стручњака, као и завидан број наставника из Србије са примерима добре праксе.
Конференцију је пратио и сајамски програм
у оквиру којег је практична
 

решења у области ИКТ у образовању представило више од 40 компанија из Србије и иностраних држава. Међу излагачима биле су и највеће компаније у овој области као што су: Samsung, Pearson, IBM, ComTrade, HP, Intel, Lanaco, Oracle, Microsoft и многе друге.
 
   
 
Полазећи од циљева и задатака наставе географије у првом разреду гимназије, 11.02.2015. године је одласком у метеоролошку станицу у нашем граду реализован део плана који се односи на сагледавање значаја прикупљања и обраде података климатских елемената. Извођење наставе у простору и другој институцији, постојале су могућности да се примене различити облици рада- фронтални, групни, у пару и појединачни, што је дало широке могућности избора и активности ученика. Час је реализован као угледни. Присуствовало је троје колега. Захваљујем се Слободану, метеоролошком техничару на помоћи и сарадњи, као и свим ученицима на интересовању и активностима. Предметни наставник Новица Јанковић.
 
 
27. јануар 2015. Поводом прославе школске славе Свети Сава, у холу школе је обављено сечење славског колача, а потом су ученици заједно са својим професорима и члановима Школског одбора провели пријатно пре подне у Свечаној сали школе око богате трпезе коју су заједнички припремили.
 
 
26. јануар 2015. Ученици Паланкачке гимназије уз велику помоћ њихових професора Жарка Караџића, проф. рачунарства и информатике и Мирка Савића, вероучитеља, припремили су и одржали Свечану академију у сали Граског позоришта. Академија ''Свети Сава у Србији 2015.'' је одржана са почетком у 18:00 пред препуном салом ученика и њихових родитеља, садашњих и бивших професора школе, чланова Школског одбора и Савета родитеља, као и грађана Смедеревске Паланке.
   
 
 
05.децембар.2014. Ученици Паланачке гимназије (њих 25) заједно са професором физике Гораном Ивковићем и професорком хемије Татјаном Ћирић посетили су Фестивал науке у Београду.
 
 
01. децембар 2014. У препуној свечаној сали ''Паланачке гимназије'' у трајању од 4 школска часа одржан је угледни час Viljem Šekspir ,,HAMLET'' који су заједнички реализовале Снежана Милутиновић, проф. српског језика и књижевности и Драгана Жигић, проф. енглеског језика. Ово изузетно комплексно књижевно дело представљено је на несвакидашњи, али пре свега занимљив начин тако што је анализа наизменично текла и на српском и на енглеском језику.Одломке је на српском језику читао Лазар Кузмановић, ученик III/1 и члан Драмског студија наше школе. Осим ученика 4. разреда којима је овај час према плану и програму био намењен, у реализацији часа учествовали су и многи ученици млађих разреда, који су присуствовали овом часу.
 
 
 
26. новембар 2014. Наставник географије Новица Јанковић одржао је час на Градском стадиону.
Имајући у виду потребу обезбеђивања и одржавања високог нивоа радне атмосфере, ефикасности у раду, примену разноврсних метода наставе, а у настојању да се што бољи начин остваре циљеви и задаци наставе географије, 26.11.2014. је одржан час географије код Градског стадиона. Тема: Речна ерозија и денудација. Између осталог, начин извођења часа је и промовисање активног живота, значајног за образовање, васпитање, психолошки и емотивни развој ученика.
25. новембар 2014. Десет ученика Паланачке гимназије у Смедереву у Градској библиотеци учествовало је на СТИХОВИЗИЈИ- такмичењу у рацитовању на страним језицима. Наши ученици рецитовали су на енглеском и француском.
 
18. новембар 2014. Наш суграђанин, песник и певач рок групе SIX PACK Мики Радојевић је објавио своју, другу по реду, збирку песама ОЛОВКЕ ИЗЛОМЉЕНОГ СРЦА.
После успешне и врло посећене деби - промоције у Новом Саду, књига је представљена и паланачкој публици у уторак 18. новембра у 19 ч, у свечаној сали ГИМНАЗИЈЕ.
Иако је тек недавно изашла из штампе, ова збирка песама је изазвала велико интересовање и позитивне критике читалачке публике, а о њеном квалитету говори и чињеница да су иза Микијевих песама као рецензенти стали Момчило Бајагић - Бајага, Марко Шелић - Марчело и Сејо Сексон, певач Забрањеног Пушења.
 

ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЈЕНТАЦИЈА МАТУРАНАТА
 

Тим за школско развојно планирање је ове године акценат ставио на професионалну орјентацију матураната. У том циљу су позвани студенти, бивши ученици Паланачке гимназије, да дођу и испричају личне доживљаје о студирању на свјим факултетима: нешто о пријемном испиту, упису, литератури коју су користили, предавањима на факултетима, колоквијумима, професорима, предметима, испитима, студенском животу у дому, о студентским организацијама, пракси ...

У понедељак, 27. октобра, са матурантима су разговарале Ана Аџић (4. година права у Београду) и Милица Катић (4. година на Филолошком факултету - арапски језик).

31. октобра, школу су посетили Павле Јозић - драматург, и Бојан Маринковић - академски сликар. Са матурантима су причали о студијама глуме, драматургије, режије, ликовне и примењене уметности. 

3. новембра 2014. са матурантима се среле и разговарале наше бивше ученице: Јована Дамњановић (4. година економије) и Дуња Кедић (4. година дефектологије - ФАСПЕР). 

Милица Катић и Ана Аџић
Павле Јозић и Бојан Маринковић
Јована Дамњановић и Дуња Кедић
 

5. новембра 2014. наши матуранти су се упознали и посаветовали са: Михајлом Бабићем (историја), Јованом Првуловићем (безбедност) и Александром Јанићијевићем (политикологија). Одмах после њих нам је у госте дошла Милица Трајковић (војна академија).

6. новембра 2014. су са матурантима разговарале Марија Ђорђевић (енглески језик) и Марија Палић (шведски језик). 

12. новембра 2014. са матурантима су разговарали Илија Поповић (грађевина), Мирослав Рајић(економија), Матија Вељић (електротехника - енергетика).

14. новембра 2014. са матурантима се срела Анђелка Влaјић (4.година архитектуре). Анђелка је својевремено била прва на пријемном на Архитектонском факултету у Београду. Матурантима је донела радове са испита и вежби. 

Михајло Бабић, Јован Првуловић, Александар Јанићијевић
Мирослав Рајић, Илија Поповић, Матија Вељић
Анђелка Влајић
     
17. новембра 2014. у нашој гимназији је била Кристина Пирковић, сада на мастер студијама зидног сликарства у Крагујевцу. Кристина је матурантима дочарала предавања, испите, смерове, литературу... Ђаци су добили угаљ и папир, и сами цртали док је разговор трајао.

  Кристина Пирковић
 
Pravoslavlje i rat
 
ДАН ШКОЛЕ
 

У четвртак, 30. октобра 2014. Паланачка гимназија је прославила свој 94. рођендан.
Тим поводом, у сали Градског позоришта са почетком у 19 часова, одржана је Свечана акдемија са тематиком 100- година од почетка Првог светског рата.

 
 
 
ОДЛАСЦИ НА ПОЗОРИШНЕ ПРЕДСТАВЕ У ШКОЛСКОЈ 2014-2015 ГОДИНИ
 
18.05.2015.'Уображени болесник'- Југословенско драмско позориште
 
02.04.2015.'Цигани лете у небо'- Позориште на Теразијама
 
27.02.2015. 'Мој син само мало спорије хода'- Београдско драмско позориште
 
новембар 2014. 'Женидба у удадби'- Позориште на Теразијама
 
27.10.2014. 'Цигани лете у небо'- Позориште на Теразијама
 
 20.10.2014. 'Дама с камелијама'- Народно позориште
 
 
© WEB Team Паланачке гимназије, 2016.